Wat is het nut van een goede verzekering?

  • Date posted3 jaar geleden
  • DoorDoor

Vaak vragen we ons allemaal wel eens af waarom we eigenlijk verzekerd zijn. Het zijn vaak maandelijkse of jaarlijkse kosten die we liever ergens anders aan zouden besteden. Maar heb je jezelf wel eens afgevraagd wat er gebeurd op het moment dat je onderverzekerd of helemaal niet verzekerd bent? Dit kan enorme gevolgen voor je hebben op persoonlijk en financieel vlak.

Stel je eens voor dat je zonder verzekering in je auto rijdt en dat je afgeleid wordt waardoor je een ongeluk veroorzaakt. Als je per ongeluk een paaltje ondersteboven rijd op de parkeerplaats van je plaatselijke supermarkt kun je je schouders ophalen omdat er niet zoveel schade is. Maar op het moment dat je betrokken bent bij een groter ongeval waar ernstige slachtoffers te betreuren zijn dan kan dit enorme problemen veroorzaken. Bij letselschade en ziekenhuisopnames zijn de kosten ontzettend hoog en vaak voor de gewone mens niet te betalen. Op dat moment mag je blij zijn dat je een goede verzekering hebt die al deze kosten voor je dekt. Een ander probleem wat mensen vaak tegenkomen is dat ze onderverzekerd zijn. Dit betekent dat het bedrag dat jouw verzekeraar uitkeert op het moment dat er iets ernstigs gebeurd vaak lager is dan de werkelijke schadepost. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schade aan jouw huis. Het is natuurlijk niet te hopen maar op het moment dat een brand je huis en al je bezittingen verwoest mag je blij zijn als jouw verzekering alle kosten dekt. Het gaat bij een voorbeeld zoals dit vaak over bedragen van vele honderdduizenden euro's die je niet zo maar even beschikbaar hebt. Je hoeft je met deze twee voorbeelden niet langer af te vragen waarom je eigenlijk maandelijks premie betaalt.

Er zijn tegenwoordig heel veel verzekeringen af te sluiten voor allerlei gevallen en dekkingen. Maar de belangrijkste verzekeringen zijn in drie categorieën in te delen. Zo zijn er schadeverzekeringen, levensverzekeringen en zorgverzekeringen.

Een basis zorgverzekering is voor alle inwoners van ons land verplicht en deze verzekering dekt de noodzakelijke medische kosten om je te helpen genezen. Een bezoek aan je huisarts, het ziekenhuis, een griepprik en medicijnen bij de apotheek worden onder andere door deze verzekering gedekt. Elke verzekeraar heeft een eigen zorgverzekering in hun pakket die allemaal in prijs verschillen, maar ze hebben wel allemaal hetzelfde eigen risico.

Met een levensverzekering kun je ervoor zorgen dat je familie niet met een groot bedrag aan kosten wordt opgezadeld op het moment dat je komt te overlijden. Dit soort verzekeringen keren een geldsom uit op het moment dat je sterft en kan door jouw nabestaanden worden gebruikt voor de uitvaart. Vaak kun je dit soort verzekeringen ook laten uitkeren als er een bepaalde termijn verstreken is. Op die manier kun je bijvoorbeeld een schuld aflossen of een extra bedrag beschikbaar hebben als aanvulling op je pensioen.

De schadeverzekering is er dan weer om risico's van veroorzaakte schades te dekken. Zoals het bovenstaande voorbeeld over slachtoffers bij een ongeval. Bij de meeste van deze verzekeringen betaal je een maandelijkse premie die ervoor zorgt dat jouw verzekering de schade die je veroorzaakt aan de betrokkenen uitkeert. Zoals al eerder gezegd, let er wel op dat je niet onderverzekerd bent voor dit soort gevallen.

Je kunt op het internet terecht voor het bekijken van verzekeringen en vergelijken van al dit soort verzekeringen zodat je de verzekeringen die het beste bij jouw budget passen kunt kiezen.

Meer