Hoe laat je jouw auto of motorfiets goed keuren?

  • Date posted4 jaar geleden
  • DoorDoor

Als je in het bezit bent van een auto of motorfiets dan zul je er ook voor moeten zorgen dat jouw voertuig aan een aantal verplichtingen voldoet. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat het voertuig regelmatig gekeurd wordt, dit wordt de Apk-keuring genoemd. Apk betekent Algemene Periodieke Keuring en tijdens deze keuring wordt de auto getest op gebieden zoals verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Wat de verkeersveiligheid betreft worden onder andere zaken gecontroleerd zoals de schokdempers, de banden, de wielophanging en de verlichting van het voertuig. Op het gebied van milieu controleert de keurmeester van het Apk-station de uitstoot van uitlaatgassen en hij checkt jouw auto of motor op de aanwezigheid van onderdelen zoals een katalysator en roetfilter. De kilometerstand en het chassisnummer zijn dan weer zaken die gecheckt worden om te controleren of het voertuig juist geregistreerd is. Wist je trouwens dat de Rijks Dienst voor Wegverkeer (RDW) steekproeven uitvoert op Apk-keuringen? Op het moment dat jouw auto geselecteerd is wordt hij nogmaals gecontroleerd, maar dit keer door een inspecteur van het RDW. Je bent in zo een geval verplicht mee te werken aan deze steekproef. Doe je dat niet dan wordt de goedkeuring voor je auto ingetrokken en mag je er eigenlijk niet meer in rijden.

Om je auto te laten keuren hoef je voor de rest geen papieren mee te nemen. Het kenteken en het chassisnummer zijn de belangrijkste middelen om jouw auto te kunnen identificeren. Mocht je onverhoopt zelf geen tijd hebben als je moeten keuren dan kun je rustig iemand anders met jouw voertuig sturen.

Er zijn een aantal zaken die je voor de keuring zelf al kunt controleren waardoor je zeker weet dat je auto op deze punten niet afgekeurd wordt. Zorg ervoor dat je banden de juiste spanning hebben en kijk of ze nog voldoende profiel hebben. Is dit niet het geval dan is het aan te raden een set nieuwe banden aan te schaffen voordat je gaat keuren. Controleer vooral ook je ruitenwissers. Deze mogen geen strepen op je ruit maken als ze aan staan, bovendien zijn ze vrij eenvoudig te vervangen. Vergeet ook de verlichting niet. Kijk goed na of alle verlichting, inclusief de kleine lampjes van je kentekenplaten, goed functioneert. De meeste lampjes zijn vrij gemakkelijk zelf te vervangen. Als laatste kun je kijken of de olie en andere vloeistoffen nog op peil zijn. Denk daarbij aan ruitenwisser- of koelvloeistof. Ook deze vloeistoffen zijn redelijk makkelijk om zelf bij te vullen. Als je echter absoluut geen idee hebt van hoe dit moet of als je simpelweg te druk bent overdag dan kun je jouw voertuig natuurlijk altijd naar een lokale garage brengen. Tegen vergoeding zullen de monteurs dan alles controleren en zij kunnen vaak ook andere gebreken ontdekken waardoor de auto misschien afgekeurd wordt. Zo kun je van te voren de nodige reparaties laten uitvoeren en kom je zonder problemen door de keuring. Je kunt dan de eerstkomende tijd weer veilig de weg op.

Je kunt tegenwoordig voor veel van dit soort zaken natuurlijk op het internet terecht. Zo vind je er de nieuwste richtlijnen over deze keuring en je vindt er alle garages bij jou in de buurt. En dat niet alleen, er zijn vele instructievideo's beschikbaar met uitleg hoe je olie bijvult of je ruitenwisser vervangt.

Meer