Hoe kun je van energieleverancier wisselen?

Hoe kun je van energieleverancier wisselen?

15-11-2020 in

Als je weet dat je contract met je huidige energieleverancier binnenkort afloopt is het wellicht de tijd om over te stappen. Het belangrijkste wat je dan natuurlijk als eerste moet doen is het vergelijken van de tarieven van verschillende aanbieders. Op die manier kom je erachter bij welke maatschappij je het meeste bespaart.

Veel mensen vragen zich op zo'n moment af of ze vrij kunnen overstappen of niet. Dit hangt geheel af van je huidige contract. Een contract voor onbepaalde tijd is bijvoorbeeld elk moment opzegbaar. Bij een contract met een vaste looptijd moet je heel goed op de einddatum van je contract letten. Als je opzegt voordat het contract ten einde loopt kan het zijn dat jouw energieleverancier extra kosten in rekening brengt.

Behalve om kosten te besparen kunnen er nog meer redenen zijn om van energieleverancier te wisselen. Misschien wil je juist wisselen naar een maatschappij die meer groene stroom produceert en levert dan je huidige aanbieder. Onder groene stroom verstaan we alle soorten stroom die niet zijn opgewekt uit fossiele brandstoffen. Op die manier gaan leverancier en consument bewuster met ons milieu om. Zo zijn er maatschappijen die groene stroom inkopen en distribueren. Maar er zijn ook aanbieders die eigen windmolenparken en zonnepanelen weides bouwen en beheren.

Er is nog een andere reden waarom mensen willen overstappen naar een andere energiemaatschappij. Zelf stroom opwekken wordt voor veel consumenten ook steeds belangrijker. Als je daar ook zo ver denkt dan kun je natuurlijk een grote investering doen door zonnepanelen op jouw dak te installeren. Maar tegenwoordig bieden veel maatschappijen de mogelijkheid om met hen in zee te gaan om de panelen op je dak te monteren. Op die manier hoef je zelf niet direct veel geld op tafel te leggen. Bovendien wordt de stroom die je teveel opwekt automatisch afgenomen door jouw energieleverancier. Daar komt nog bij dat zij normaal gesproken ook de zorg voor het onderhoud dragen en zorgen voor de juiste werking van jouw systeem. Heb je al zonnepanelen van je huidige leverancier op het dak liggen? Houdt dan rekening met het juiste moment van overstappen. Aangezien je in de zomer waarschijnlijk veel meer stroom produceert dan gebruikt is het belangrijk het juiste moment van overstappen te kiezen.

Heb je eindelijk een keuze gemaakt en ben je klaar om over te stappen? Dan ontvang je van je nieuwe leverancier een bevestiging dat jouw verzoek in behandeling is. Op dat moment heb je nog eens veertien dagen bedenktijd of je wel de juiste keuze gemaakt hebt. Gedurende die tijd kun je kosteloos je aanvraag annuleren. Zodra je na deze bedenktermijn je nieuwe contract hebt ontvangen zal je nieuwe energie leverancier om de meterstanden vragen. Als je een digitale meter hebt dan hoef je in de meeste gevallen niets te doen. Is dit niet het geval dan zul je ze zelf door moeten geven.

Houdt er ook rekening mee dat een energie leverancier een controle van je kredietwaardigheid kan uitvoeren op het moment dat je een aanvraag doet. Al naar gelang de uitkomst van deze controle kan het gebeuren dat een maatschappij een waarborgsom verlangt. Maar of dit echt zo is hangt helemaal af van de maatschappij en wordt per persoon bekeken.

Neem dus ruim op tijd de beslissing of je wilt wisselen van aanbieder en laat je goed informeren over bovenstaande zaken. Zo voorkom je dat je overstap niet zo voordelig uitpakt als dat je misschien had gehoopt.

  • Home