Hoe kies je het juiste dieet?

  • Date posted4 jaar geleden
  • DoorDoor

Als je wilt afvallen zul je er eerst over na moeten denken wat je doel is. Het is belangrijk voor jezelf te bepalen hoelang het mag duren voordat je jouw ideale streefgewicht bereikt. Het is verstandig een haalbaar doel te stellen en om er tijdens je dieet bewust van te zijn waarom je het doet.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk te bepalen welk dieet je gaat volgen om jouw doel te bereiken. Maar misschien moet je je eerst eens afvragen of je wel echt een dieet nodig hebt voor dat doel. Het kan ook zomaar zijn dat een ander voedingspatroon in combinatie met meer sporten en bewegen je al dicht in de buurt van je streefgewicht brengt. Als dat het geval is hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat je na je dieet de verloren kilo's weer aankomt. Met meer sporten en beter eten voorkom je dus het overbekende jojo effect.

Voordat je met diëten of een ander eetpatroon begint is het raadzaam bij te houden wat je per dag eet. Door met bewustwording een dagboek of dagelijkse lijst bij te houden krijg je een duidelijk overzicht over het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Er zijn op het internet verschillende apps te vinden die je kunnen helpen een zogenaamd voedingsdagboek bij te houden.

Een andere manier van bewust met je eten omgaan is om vooral langzaam te eten. Het rustig kauwen op kleinere hapjes verhoogt niet alleen de smaaksensatie, je lichaam zal ook sneller het signaal geven dat je vol zit. Het is ook verstandig om geen tv te kijken of druk bezig te zijn met je mobieltje als je eet. Omdat je afgeleid bent merk je niet goed wat je eet of wanneer je eigenlijk al genoeg hebt. Een ander trucje om jezelf een beetje voor de gek te houden is om van een klein bord te eten. Door van een kleiner bord te eten denk je automatisch dat je meer hebt gegeten dan in werkelijkheid het geval is.

Het is ook belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Pas daarom op met het mijden van bepaalde voedingsmiddelen. Je merkt misschien dat je gewicht afneemt maar als je niet de juiste producten eet kan dat slecht zijn voor je algehele gezondheid en conditie. Eet dus zo gevarieerd mogelijk en houd je aan de schijf van vijf. Door voldoende eiwitten en vezelrijke producten te nuttigen voorkom je zo dat je tussen je maaltijden door trek krijgt.

Zodra je zeker weet dat je een dieet wilt gaan volgen kun je op het internet zoeken naar een dieet dat bij jou past. Mede door de groei van internet is de markt voor diëten en afvallen de laatste jaren enorm gegroeid. Een zoektocht in Google op ´dieet´ levert al snel meer dan 10.000 resultaten op.

Dus welk dieet kies je dan? Het is tussen alle mogelijkheden misschien niet makkelijk een ongezonde variant te herkennen. Houd daarom rekening met een aantal tips om er een te vinden dat wel bij je past. Zo moet je doordrongen zijn van het feit dat het je soms moeite zal kosten. Afvallen zonder moeite zoals veel reclames doen geloven bestaat eenvoudig niet. Zoals al eerder geschreven is sport of bewegen ook belangrijk. En niet alleen tijdens je dieet, lichaamsbeweging is sowieso goed voor lichaam en geest.

Kort samengevat, bewuster en gezonder eten in combinatie met sport helpt je al een heel stuk op weg.

Meer