Wat is het belang van een goede verzekering?

  • Date posted4 jaar geleden
  • DoorDoor

Het kan zomaar gebeuren dat je iets vervelends overkomt. We kunnen er allemaal niets aan doen dat ons vervelende dingen overkomen en daar kunnen we ons ook niet voor verzekeren. Maar je kunt je wel verzekeren voor de eventuele gevolgen van een ongeluk of vervelende situatie. Je moet er toch niet aan denken dat je met een enorme kostenpost blijft zitten na een onverwachte ziekenhuis opname. Of dat je berooid achterblijft als je auto, motorfiets of caravan gestolen blijkt. Verzekeringen kunnen soms complex zijn, daarom is het goed om de basisbeginselen te lezen in dit artikel.

Door jezelf voor dit soort zaken te verzekeren voorkom je hoge en onverwacht extreme kosten. Het afsluiten van een verzekering is eigenlijk niets anders dan het spreiden van je risico's. Je betaalt maandelijks een bedrag voor de verzekering van jouw keuze en bent zo gedekt tegen schade en kosten. Er zijn mensen die aanspraak moeten maken op hun verzekering terwijl anderen eigenlijk nooit iets claimen. Daarvoor betaald iedereen premie en is dat dan weer het risico van de verzekeraar.

Er zijn echter verzekeringen die verplicht zijn in ons land. Zo heeft iedereen in Nederland recht op zorg. Maar al die zorg moet natuurlijk wel betaald worden. Daarom betalen we met zijn allen een verplichte basispremie die uit te breiden is met extra aanvullende verzekeringen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een extra tandarts verzekering af te sluiten.

Een andere verplichte verzekering is de WA-verzekering voor een motorvoertuig dat je bezit. Met een auto of motorfiets kun je namelijk ongewild enorme schade aanrichten aan personen en andere voertuigen. In zo een geval zou je die schade zonder verzekering nooit kunnen betalen.

Als je een eigen huis bezit is er nog een verzekering die je verplicht bent om af te sluiten. Met een verzekering voor je woonhuis ben je er zeker van dat schade aan jouw huis wordt vergoed.

Behalve deze drie verplichte verzekeringen is er ook nog de standaard aansprakelijkheidsverzekering. Deze is niet verplicht maar wel verstandig om te hebben. Ook zonder voertuig kun je zonder het te willen schade aan iemand anders of zijn of haar spullen veroorzaken. In zo een geval ben je er met deze verzekering zeker van dat de veroorzaakte schade gedekt is. Maar dit geldt natuurlijk alleen als er geen sprake is van opzet of overmacht.

Een andere belangrijke verzekering is de uitvaartverzekering. Deze dekt vaak voor een groot deel de kosten van je uitvaart. Behalve het vreselijke gemis bespaar je zo de rest van jouw familie een enorme kostenpost. Een extra overlijdensverzekering keert bovendien uit als de begunstigde overlijdt. Dit soort verzekeringen worden vaak gekoppeld aan een hypotheek. Op die manier wordt de bestaande hypotheek dan gedeeltelijk of helemaal afgelost als een van de bezitters van het woonhuis komt te overlijden.

Er zijn tegenwoordig nog veel meer verzekeringen beschikbaar. Zo kun je een verzekering afsluiten voor je huisdier of voor je mobiele telefoon en tablet of laptop. Maar ook bestaan er verzekeringen om er zeker van te zijn dat speciale gebeurtenissen gedekt zijn. Er bestaat bijvoorbeeld zelfs een bruiloftsverzekering die er voor je is om de dag van je leven zeker te stellen.

Welke verzekering je ook zoekt, op het moment dat je besluit van verzekeringsmaatschappij te wisselen is het van belang dat je precies weet wat je wilt verzekeren en welke verzekering daar het beste bij past. Daarom is het zo belangrijk dat je jezelf goed laat adviseren op het moment dat het zover is.

Meer Verzekeringen