Verzekeringen: alles wat je moet weten!

  • Date posted4 jaar geleden
  • DoorDoor Mo

De zoektocht naar de juiste nieuwe verzekering is niet altijd gemakkelijk. Daarom kan je je best voorbereiden door veel informatie te lezen over verschillende verzekeringsmaatschappijen. Je kan bijvoorbeeld aan vrienden of familie vragen wat hun ervaringen zijn bij de verzekeringsmaatschappijen waar zij bij aangesloten zijn en welke voordelen ze hierbij kregen. Je kan ook de bedrijfsprofielen op onze pagina’s raadplegen. Hier vind je informatie over verzekeringsmaatschappijen. Zo kan jij ze dus het beste met elkaar vergelijken!

Verzekeringen, wat zijn dat?

Iedereen weet dat je verzekerd moet zijn, maar weet je ook wat een verzekering precies is? Door het nemen van een verzekering bescherm je jezelf tegen de financiële kosten die zich in de toekomst voor kunnen doen. Indien er dan in de toekomst een of ander ongeluk gebeurt hoef je de financiële onkosten niet volledig zelf te dekken.

De werking van een verzekering

Wat is het belang van een verzekering? Wanneer je een verzekering afsluit is dit eigenlijk een overeenkomst tussen jezelf en de verzekeringsmaatschappij. Bij deze overeenkomst betaal jij een bedrag, dit wordt de premie van je verzekering genoemd. Bij een ongeluk kan je dan aanspraak maken op de verzekering die je afgesloten hebt om de financiële kost van het ongeluk te dekken.

Verzekeringen in verschillende niveaus

Als je ooit al eens een verzekering hebt afgesloten weet je dat er vaak een basis pakket bestaat, dit is meestal ook de goedkoopste optie, maar ook dat er uitbreidingen bestaan die je als eigen keuze kan toevoegen aan je verzekeringspakket. Wanneer je uitbreidingen neemt bij je basispakket moet je hier ook extra voor betalen. Meestal is het ook zo dat hoe meer je betaald, hoe meer verschillende oorzaken van ongelukken gedekt zijn.

“Voorbeeld: je hebt een nieuwe mobiel gekocht en je neemt hier een standaard verzekering voor, als deze dan gestolen wordt kan je een nieuwe krijgen van de verzekering. Als je voor de uitbreidingen gaat kan het ook zijn dat je de reparatie van je telefoon vergoed krijgt als je deze zelf hebt laten vallen”.

Verzekeringen afsluiten

Tegenwoordig kun je op veel verschillende manieren een verzekering afsluiten. In tegenstelling tot vroeger, waar je effectief naar een verzekeringskantoor moest gaan, kan je nu bijna overal een verzekering afsluiten. Het enige wat je dan nodig hebt is een stabiele internet verbinding. Je hebt nog steeds de optie om langs te gaan bij een verzekeringsmaatschappij of je aan te sluiten wanneer iemand van deur tot deur de verzekeringen komt aanbieden, maar je kan het tegenwoordig ook allemaal online regelen.

Een verzekering online afsluiten?

Bij het online afsluiten van een verzekering kan het zijn dat je extra dingen nodig hebt zodat de maatschappij je kan identificeren. Bij de inschrijving geef je dan al je persoonlijke gegevens in zoals: Je burgerservicenummer of je rijksregisternummer, je huisadres, etc… Dit kan ook nog verschillen van welke verzekering je wilt afsluiten, bijvoorbeeld: bij het afsluiten van een autoverzekering heb je ook je nummerplaat gegevens nodig en vaak het chassisnummer van je auto. Let wel op, je moet een verzekering altijd op voorhand afsluiten. Je hebt altijd een activeringsperiode van je verzekering waarin deze nog geen financiële kosten dekt. Dit doen ze om misbruik te voorkomen.

Soorten verzekeringen

Een verzekering die alles tegelijk dekt bestaat helaas niet, er zijn namelijk veel verschillende soorten en categorieën. Zo bestaan er verzekeringen die te maken hebben met je gezondheid en de eventuele onkosten die je oploopt of verzekeringen voor je persoonlijke spullen, wanneer deze dan gestolen of vernield worden kan je aanspraak maken op je verzekering. Ook bestaan er verzekeringen die de kosten dekken wanneer jij schade toebrengt aan een andere partij. Veel van deze verzekeringen zijn optioneel en zijn een extra veiligheid, maar er zijn ook een aantal verzekeringen die iedereen verplicht moet afsluiten.

Wat zijn verplichte verzekeringen?

Verplichte verzekeringen worden of door de regering verplicht of door een derde partij. Iedereen moet verplicht een basis zorgverzekering afsluiten in België en Nederland. Wanneer je een auto hebt en je deze wilt gebruiken om op de openbare weg te rijden, moet je ook een verzekering afsluiten die de financiële kost dekt van de schade die jij aan andere toebrengt.

Verplichte Zorgverzekering

Zowel in België als in Nederland is dit een verplichte verzekering. Je hoeft daarom niet meteen het duurste pakket te kiezen. De basis zorgverzekering is verplicht, maar indien je dit zou willen kun je deze verder uitbreiden. Deze verzekering dekt het grootste deel van de kosten van de eventuele verzorging die je nodig zou kunnen hebben. Deze kosten kunnen verschillende dingen zijn, zoals een deel van de prijs van een doktersbezoek, de kosten van de medicijnen die je op voorschrift hebt meegekregen en nog veel meer. Je verzekeringsmaatschappij kan je exact vertellen wat wel en niet onder de verzekering valt. Elke verzekeringsmaatschappij is ook verplicht om iedereen te accepteren voor een basis zorgverzekering.

(Niet) Verplichte Levensverzekering

Deze verzekering is geen verplichte verzekering die de regering oplegt. Maar als je een hypotheek hebt kan het zijn dat het bedrijf waarbij je de hypotheek hebt afgesloten, deze verzekering als voorwaarde verplicht af te sluiten. De verzekering wordt altijd sterk aangeraden maar is dus niet verplicht tenzij dit een voorwaarde bij een ander contract is. Het bedrijf van de hypotheek is door deze verzekering zeker dat de hypotheek volledig afbetaald zal worden wanneer jij vroegtijdig overlijd.

Verplichte autoverzekering

Wanneer je een eigen auto hebt, ben je verplicht om een verzekering af te sluiten tegen de schade die jij eventueel aan andere toebrengt. Wanneer jij dan een ongeluk veroorzaakt hoef je niet volledig op te draaien voor de onkosten die daaruit voortvloeien. Bij dit soort verzekeringen heb je weer verschillende niveaus. De verplichte verzekering is de basisverzekering, deze kan je dan ook weer uitbreiden naar keuze. Bij de duurdere verzekeringen kan het ook zijn dat de verzekeringsmaatschappij de schade aan je eigen auto dekt, ook al was jij degene die het ongeluk veroorzaakt heeft. Lees meer over autoverzekeringen in dit artikel over autoverzekeringen.

Familiale verzekeringen

Dit type van verzekeringen is niet verplicht maar wordt wel ten zeerste aangeraden. Met deze verzekering is iedereen die tot je gezin behoort, iedereen die samen in jouw huis woont, verzekerd tegen de eventuele schade die ze toebrengen aan een derde partij. bijvoorbeeld je kind is buiten op de straat een het fietsen en rijd per ongeluk tegen de auto van een van de buren. Dan je aanspraak maken op je familiale verzekering om kosten, van de schade aan de auto van de buren, te dekken.

Verzekering voor je huisdieren

De meeste mensen zouden alles doen om de diertjes in hun huis te kunnen beschermen, maar ze weten vaak niet dat er ook verzekeringen zijn voor de huisdieren. Deze verzekeringen kunnen dienen als een soort zorgverzekering voor je huisdieren maar vaak ook voor de eventuele schade die ze veroorzaken aan andere partijen. Indien je hond of kat zomaar de straat op loopt, en een auto hierdoor moet uitwijken en daardoor tegen een andere auto aanbotst, ben jij aansprakelijk voor de schade die er is veroorzaakt. De verzekering voor je geliefde viervoeter komt in deze gevallen vaak tussen zodat je niet de volledige financiële kosten zelf moet dragen.

Verzekering voor je fiets

Heb je een fietsverzekering nodig? Je ziet steeds meer en meer mensen met een elektrische fiets rondrijden. Deze fietsen kosten vaak een hoop geld. Als je dus een nieuwe fiets koopt kan je dus best een fietsverzekering afsluiten. Deze soort verzekeringen komen vaak enkel tussen wanneer je fiets gestolen wordt. Je kan dan aanspraak maken op je verzekering en deze kunnen dan een deel van of een volledig nieuwe fiets betalen. Bij verschillende verzekeringsmaatschappijen heb je echter ook de mogelijkheid om een omniumverzekering voor je fiets te nemen. Als je dan schade aan je fiets hebt kan je deze zonder zorgen binnenbrengen om te laten repareren en de verzekering zal de kosten hiervan grotendeels betalen.

Verzekering op reis?

Ga je binnenkort op reis naar het buitenland zelfs buiten europa? Dan begint de goede voorbereiding hierop bij een reisverzekering. Een reisverzekering is aangeraden wanneer je op reis naar het buitenland vertrekt. Wanneer je zo een verzekering afsluit kan je zonder zorgen een dokter bezoeken in het buitenland. In sommige gevallen zal de verzekering dan meteen betalen maar het kan ook zijn dat je eerst de kosten zelf vooruit moet betalen en deze later dan kan terugvorderen van de verzekeringsmaatschappij, dus goed opletten voordat je vertrekt! Er zijn verschillende soorten reisverzekeringen, je moet op voorhand dus goed kijken op wat voor reis je vertrekt. Dit lees je terug in ons artikel waar we je vertellen wat je moet weten over reisverzekeringen.

Een basis reisverzekering is meestal al voldoende

Als je gewoon naar een hotel in het buitenland gaat en een beetje rond gaat wandelen in een stad heb je voldoende aan een basis reisverzekering. Maar als je op wintersport gaat kan het zijn dat je normale reisverzekering niet alle ongelukken dekt. Als je je arm breekt tijdens het snowboarden kan het zijn dat je met een standaard reisverzekering de kosten volledig zelf dient te betalen. Voor deze soort vakanties kan je best een extreme sport verzekering nemen. Je moet hier dus goed opletten voordat je op vakantie gaat, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Bedrijfsprofielen gebruiken bij je zoektocht naar verzekeringen.

Als je alle verzekeringen die je zelf wilt afsluiten gekozen hebt kan je beginnen aan je zoektocht naar de beste of de voordeligste verzekeringsmaatschappijen. Tegenwoordig is er zoveel keuze aan verzekeringen of maatschappijen dat je er wel gek van kunt worden. Het kan dus niet altijd even gemakkelijk zijn om de beste keuze te maken. Als je in deze situatie zit, zijn de bedrijfsprofielen van verschillende verzekeringsmaatschappijen op onze website zeker handig! Deze bedrijfsprofielen zijn terug te vinden via onze homepage en onder de categorie “verzekeringen”. Hier vind je een profielen van verschillende maatschappijen terug en deze kan je dan gebruiken bij je eigen zoektocht. Zo krijg je een nieuw perspectief en kunnen inschatten of je een goede of slechte ervaring zal hebben met de maatschappij waar je je verzekeringen bij afsluit!

Conclusie

Je vind de beste verzekering niet op een uurtje. En als iemand je “de beste” verzekeringen aanraad kan het soms zijn dat dit niet geldt voor jou! Je gaat voor jezelf moeten beslissen of je al je verzekeringen op een plaats wilt afsluiten of dat je bij verschillende maatschappijen bepaalde pakketten wilt afsluiten. Hoe dan ook je weet niet op voorhand wat jouw ervaring met het bedrijf zal zijn, lees daarom de reviews op onze websites. Hiermee lees je over de goede en slechte ervaringen die andere mensen hebben gehad met een bepaalde maatschappij!

Meer Verzekeringen