Wat is Telecom en Telecommunicatie?

  • Date posted 4 jaar geleden
  • Door Door Mo

Tegenwoordig hebben we allemaal wel toegang tot een van de volgende telecommunicatiemiddelen: Telefoon, Internet, radio of televisie. Een wereld zonder deze diensten kunnen we ons bijna niet meer indenken.

Doordat deze diensten zo populair zijn, zijn er ook veel verschillende bedrijven die deze diensten aanbieden. Doordat er zoveel verschillende telecomproviders zijn is het kiezen van de juiste vaak een moeilijk proces. Alle telecom bedrijven hebben namelijk hun eigen promoties, prijzen, bundels en abonnementen. In deze blog geven we je meer informatie over de verschillende soorten providers en diensten die je van hun kan verwachten.

Wat is Telecommunicatie?

Telecommunicatie is de benaming voor het verzenden van informatie van de ene naar de ander plek, zonder dat iemand zich hier specifiek voor hoeft te verplaatsen. Hiervoor hebben we door de jaren heen steeds meer verschillende technieken uitgevonden. Alle diensten zijn in deze tijd voor de meeste mensen beschikbaar en worden door allerlei soorten families gebruikt.

Providers in Nederland

Doordat de verschillende telecommunicatiediensten zo populair zijn bij mensen hebben verschillende providers ook aanbiedingen waarbij ze alle diensten met 1 contract of abonnement afsluiten. Deze abonnementen noemen ze “alles in 1” abonnementen, hierbij betaal je een bepaald bedrag per maand voor zowel internet als tv en telefoon.

Telefoondiensten waar je gebruik van kunt maken

Vroeger had iedere familie een vaste telefoon in het huis. Hiermee kon je dan van huis naar huis bellen maar als de bewoners niet thuis waren kon je ze ook niet bereiken. Met de uitvinding van de mobiele telefoon hebben we dat probleem uit de wereld geholpen. De mobiele telefoon is tegenwoordig zo populair dat iedereen wel een versie heeft.

Toen het mobieltje toegang kreeg tot het internet werd er een volledig nieuw genre aan mobiele telefoons geïntroduceerd: De smartphones! Deze zijn zo ver ontwikkeld dat we bijna alles kunnen doen van waar we ook zijn. Denk hierbij maar aan internet tv, waarmee je je favoriete tv programma’s kan volgen via het internet en dus ook je mobieltje.

Om gebruik te kunnen maken van deze diensten hebben we natuurlijk ook een soort van abonnement nodig. Bij verschillende telefoonproviders heb je verschillende abonnementen of contracten, hier moet je voor jezelf uitmaken welke soort het beste bij je past.

Bij verschillende providers heb je de optie om bij je abonnement een telefoon en een simkaart te krijgen. Je betaald dan een maandelijks bedrag, plus een afbetaling van de telefoon die je hebt gekozen, en hiermee krijg je dan bepaalde voordelen met je telefoon. Dit kan in de vorm zijn van onbeperkt internet, gratis belminuten of het gratis versturen van een aantal berichtjes.

Dit is niet altijd even handig omdat je soms al een telefoon hebt die nog perfect werkt of je gewoon een andere telefoon wilt dan die bij het abonnement wordt aangeboden. Voor deze mensen bestaan er ook Sim Only abonnementen. Hiermee sluit je een abonnement af waar je enkel een simkaart voor krijgt, de simkaart zal dan via de post worden opgestuurd. Met dit abonnement krijg je meestal dezelfde voordelen als bij een abonnement met telefoon.

Bepaalde abonnementen zullen andere voordelen hebben, iemand die vaak moet bellen zal waarschijnlijk voor een abonnement met onbeperkte belminuten kiezen, en iemand die vaak internet gebruikt zal voor een abonnement gaan waarbij je onbeperkt 5g internet verbruik krijgt. .

De mensen die zelf willen bepalen hoeveel ze per maand verbruiken en niet verbonden willen zijn aan maandelijkse abonnementskosten kunnen het beste kiezen voor een prepaid simkaart. Met een prepaid simkaart kan je zelf opladen met bepaalde bedragen, zo kan je bijvoorbeeld voor €5 opladen maar ook voor €100. Bij bepaalde bedragen zal je dan tijdelijke voordelen krijgen die jouw provider aanbiedt. Bijvoorbeeld: Als je €15 op je prepaid kaartje laad, krijg je toegang tot 4GB aan internet dat je binnen 30 dagen kan gebruiken.

Welke provider kan je het beste kiezen?

Doordat er tegenwoordig zoveel verschillende opties wanneer het aankomt op het kiezen van een telefoonprovider kan het soms moeilijk zijn om een juiste keuze te maken. Daarom kan je best op voorhand bepalen waarvoor jij je telefoon het meeste gebruikt en wat je per maand aan je abonnement/ telefoonkosten wilt betalen.

Zodra je dit weet kan je het beste naar de verschillende websites van de providers gaan om hun aanbod met elkaar te vergelijken. Zo kan je bijvoorbeeld de prijzen van Vodafone en Simyo met elkaar vergelijken. Op de meeste websites kan je ook filteren op de soorten producten zodat je zeker bent dat je de juiste diensten met elkaar vergelijkt. Het vergelijken doe je best een aantal keren voordat je een keuze maakt, omdat verschillende providers andere promoties hebben die ze doorheen het jaar bekendmaken. Voor de zekerheid kan je ook altijd het bedrijf contacteren om je te informeren voor eventuele welkomstbonussen die ze je nog zouden kunnen geven.

Internet & internetproviders

Het internet is voor iedereen zo bekend dat het zelfs voor sommige instanties als basisrecht wordt beschouwd, dit betekent dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om toegang te krijgen tot het internet. Ook hiervoor zijn er verschillende providers in Nederland die hun diensten aanbieden. Je kan bijvoorbeeld kiezen, als je nog geen internet verbinding hebt, voor een dsl internet verbinding. Hierbij wordt je internet via de normale telefoon kabel verbonden. Voor de mensen die veel moeten downloaden en uploaden of grote bestanden snel moeten kunnen downloaden hebben de meeste providers ook een optie voor glasvezel internet. Met deze soort kabels heb je de mogelijkheid om zeer snel internet te krijgen. Een abonnement met glasvezel snelheden worden daarom ook alleen aangeraden wanneer je deze kabels ook effectief in je huis hebt liggen.

Vroeger werden voorziening van de apparatuur en de effectieve internet diensten beheert door verschillende internet providers. Namelijk door ISP’s en IAP’s. Tegenwoordig worden alle internetdiensten voorzien bij de internet access providers. Hierdoor kan je gewoon bij een internetprovider al je diensten verkrijgen.

Tv

Een huis zonder tv kunnen we ons niet meer indenken. Je hebt verschillende mogelijkheden als je tv zou willen kijken. Deze verschillende opties zijn: Digitale tv, internet tv en satelliet tv. De digitale tv en de tv via internet hebben meestal dezelfde soort beeldkwaliteit, maar een van de voordelen van internet tv is dat je programma’s kan opnemen en later kan herbekijken of kan bekijken op andere apparaten met een internetverbinding zoals een tablet of een smartphone.

Satelliet tv

Satelliet tv komt niet vaak meer voor, maar wordt in sommige gevallen toch nog gebruikt. Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen met een satelliet contract en een satellietschotel toch nog genieten van Nederlandse zenders. Ook zijn er een heleboel andere zenders van andere landen die gratis worden uitgezonden via satelliet tv.

Je kan bij de meeste providers kiezen voor verschillende extra opties bij je digitale tv. Zo heeft iedere organisatie zijn eigen gratis zenders waar je met een basispakket toegang tot krijgt. Maar ook uitbreidingspakketten zoals extra sport zenders of zenders die eigenlijk in andere landen worden uitgezonden.

Voor deze extra zenders zal je altijd een extra bedrag moeten betalen bovenop je normale contract. Soms zijn er echter wel voordelen dat je deze met een bepaalde korting kan krijgen en voordeliger van de extra diensten kan genieten.

Alles in 1 abonnementen

Vrijwel alle telecombedrijven hebben pakketten waarbij je een contract neemt voor verschillende diensten van telecommunicatie. Zo kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om internet en tv diensten bij 1 telecomprovider te nemen. Meestal krijg je bij deze pakketten extra voordelen aangeboden. Je hebt ook vaak om een “alles in 1” pakket te nemen.

Met zo een “alles in 1” abonnement krijg je alle verschillende diensten zoals internet, telefoon en tv in een contract! Vaak heb je hier zelfs ook de mogelijkheid voor om je mobiele telefoon abonnement erbij te nemen. Dit is vooral handig voor mensen die het graag gemakkelijk hebben. Je hebt namelijk maar slechts 1 maandelijkse factuur en hiervan weet je wanneer deze betaald zal moeten worden. Zo ben je altijd voorbereid en kan je makkelijk deze maandelijkse kost in een keer afhandelen, zo heb je minder kans dat je eens een factuur vergeet te betalen en hierdoor in de problemen komt.

Er zijn verschillende providers in Nederland die deze soort van pakketten aanbieden. Je kan bijvoorbeeld contact opnemen met de klantendienst van Ziggo om meer informatie te krijgen over de pakketten die zij aanbieden.

Welke provider past het meest bij jou?

Wanneer je gaat kiezen voor een telecomprovider is het belangrijk dat je op voorhand weet welke diensten het belangrijkste voor je zijn. Als je extra zenders wilt kan je het beste kiezen voor een alles in een pakket waar er verschillende extra voordelen voor tv bij zitten. Indien snel internet een vereiste is kan je best kiezen voor een abonnement waarbij je een goede internet snelheid krijgt. Hetzelfde geldt voor als je meer gebruik maakt van je telefoon, je kan dan het beste gaan voor een abonnement waarmee je een hele hoop voordelen voor je telefoon krijgt!

Eens je deze dingen voor jezelf bepaald hebt kan je beter de verschillende producten van verschillende providers met elkaar vergelijken. Zo vind je namelijk een abonnement waarmee je het meeste uit jouw apparaten kan halen!

Meer Telecom