Vermogensbeheer - hoe financier ik mijn toekomst?

  • Date posted4 jaar geleden
  • DoorDoor Mo

Vermogensbeheer helpt ons met het plannen van een beter toekomst, als we de juiste stappen nemen terwijl we nog jong zijn, dan hoeven we misschien toch niet te wachten op een pensioenuitkering!

Wat is Vermogensbeheer?

Het is tegenwoordig niet zo moeilijk om geld te investeren, door digitalisatie wordt het namelijk steeds makkelijker. Vermogensbeheer is eigenlijk de manier waarop u met geld omgaat. Dit concept is niet alleen belangrijk voor u toekomst maar ook voor de mensen om u heen.
U vindt veel verschillende informatie op LuminaBlog.nl waar u bijvoorbeeld vermogensbeheer bedrijfsprofielen kunt lezen.

Op het moment dat u geld verdiend, is de verleiding groot om het weer uit te geven, maar als we onszelf even wat vragen stellen zoals ‘kan ik dat geld niet beter investeren?’ dan komen we al wat dichter bij het realiseren van een prettige financiële situatie.

Waarom is vermogensbeheer zo belangrijk?

Uiteindelijk willen we allemaal een plek vinden in het leven waar we ons goed voelen. Als u een baan heeft op dit moment, is de kans best groot dat u het niet naar u zin heeft. Veel mensen werken namelijk om hun vaste lasten te betalen en daarom is werken niet altijd even leuk. Daarom is het ook belangrijk om zo goed mogelijk met geld om te gaan, want als u vandaag de juiste beslissingen neemt, dan hoeft misschien een paar jaar minder door te gaan met u werk.

Hoe verbeter ik mijn financiële situatie?

Er zijn een aantal manieren waarop we ons kunnen voorbereiden in het beheren van ons vermogen. Een grote stap bij het verbeteren van uw financiële situatie is bijvoorbeeld minder geld uitgeven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat weinig mensen echt letten op hun uitgaven en daar komen we altijd pas later achter.

Het belangrijkste stap is: Financieel onafhankelijk worden. Dat betekent eigenlijk op u eigen voeten kunnen staan op financieel gebied. Als u een inkomen heeft kunt u namelijk sparen en met het geld dat gespaard wordt, kunt u bijvoorbeeld beleggen of investeren in bedrijven.

Misschien kunnen we eerst even kijken wat uw financiële situatie kan belemmeren zoals een schuld of lening. Geld lenen zorgt ervoor dat u misschien tien keer beter u best moet doen om een prettig financiële situatie te krijgen. Het beste is dus om een schuld zo snel mogelijk af te lossen en als u geen schulden heeft, zorg er dan voor dat u er alles aan doet om geen geld te lenen, want er komt altijd rente bij en dat zorgt er uiteindelijk voor dat u meer terugbetaald dan wat u heeft geleend.

Vermogensbeheerders Nederland

Als u zich ongemakkelijk voelt als het gaat om beleggen, investeren, sparen, geld en financiële situaties dan kunt u ook een vermogensbeheerder inschakelen. Een vermogensbeheerder doet het werk voor u en heeft ook de expertise om u wat resultaten te garanderen. In Nederland zijn er verschillende vermogensbeheerders zoals ABN Amro, Binck Bank, Asset Grip management en nog meer. Houd er wel rekening mee dat u altijd afhankelijk blijft van iemand anders om de juiste resultaten te behalen.

Er zijn namelijk ook manieren, waar u zelf het touwtje in de handen neemt. Door digitalisatie kunt u tegenwoordig zelf beleggen of geld investeren in verschillende aandelen of bedrijven. Beleggen is niet alleen voor de mannen in pak die in het wereldberoemde ‘Wall Street’ werken.

Investeren

Wist u dat het geld op uw spaarrekening elk jaar minder waard wordt? Misschien merkt u daar niet veel van maar elk jaar gaat de waarde van geld omlaag, dit wordt inflatie genoemd. U zult vast denken ‘Maar als ik niet kan sparen, wat dan?’ U kunt investeren in verschillende instrumenten die u niet alleen een vaste percentage opleveren elk jaar, maar ook nog eens een ‘compound’ effect kunnen geven.

Het is wel belangrijk dat u een budget op stelt voor het investeren, want u kunt niet al u spaargeld investeren. Volgens één van de beste investeerders ‘Warren Buffet” is het verstandig om uw investeringen te verdelen in verschillende instrumenten zoals bijvoorbeeld aandelen, vastgoed, grondstoffen en cryptocurrency.

We geven u hieronder even een voorbeeld van het ‘compound’ effect in het investeren. Voor deze voorbeeld gaan we er even vanuit dat u €20.000,- spaargeld heeft en dat u elk jaar 20% bijverdient door het investeren in aandelen.

  • Jaar 1 op basis van 20% winst: €24.000,-(€4000,- winst)

  • Jaar 2 op basis van 20% winst: €28.800,-(€4800,- winst)

  • Jaar 3 op basis van 20% winst: €34.560,-(€5760,- winst)

Zoals u ziet verdiend u elk jaar meer geld, omdat het percentage gerelateerd is en dat wordt dus ook wel het ‘compound’ effect genoemd. Nou kunnen we eens gaan kijken op welke manier we 20% per jaar kunnen verdienen.

Misschien denkt u wel dat de enige manier om ‘veel’ geld te verdienen alleen voor mensen is met een eigen bedrijf, maar als u eigenlijk uw financiën op orde hebt en let op u uitgaven, dan kunt u zelfs rijk worden.

Beleggen voor beginners

Beleggen betekent eigenlijk een aandeel kopen met als doel dat deze stijgt in de toekomst. Aandelen kopen kan tegenwoordig op het internet, Met een website zoals Etoro, kunt u bijvoorbeeld aandelen van Apple kopen. Er zijn bijna altijd twee posities waar u uit kunt kiezen Hieronder ziet u een klein voorbeeld:

Voorbeeld 1:

U koopt 10 Apple aandelen bij een prijs van $10 en kiest voor de positie ‘Kopen’ op dit moment zijn uw aandelen $100 waard(10 apple aandelen vermenigvuldigen met $10). 2 dagen later is één aandeel gestegen van $10 naar $20, uw aandelen zijn nu $200 dollar waard want u heeft 10 aandelen van Apple. Dit wordt ook wel een ‘long’ positie genoemd, omdat u het voordeel van een stijging kiest. Als de aandelen dalen naar bijvoorbeeld $5 dan zijn uw aandelen $50 dollar waard en heeft u een verlies van $50.

Voorbeeld 2:

Laten we zeggen dat u ervan uitgaat dat de prijs van Apple gaat dalen per aandeel, wegens fundamentele redenen, dan kunt u ook gebruik maken van een ‘Short’ positie. Dat wil zeggen dat uw winst geniet als de prijs daalt! U neemt een shortpositie van 10 aandelen bij een bedrag van $10, 2 dagen later is de prijs $5 maar u ging er al vanuit dat de prijs zou dalen vandaar een short positie. Op dit moment heeft u een winst van $50 dollar.

Dit zijn even kort uitgelegd de basisonderdelen van beleggen, er bestaan nog veel verschillende manieren van beleggen en als u meer wilt weten kunt u het artikel ‘Beleggen voor Beginners’ doornemen.

Cryptocurrency

In 2009 is een revolutie begonnen dat eigenlijk de wereld van digitalisatie heeft veranderd. Een zogenaamd ‘Satoshi Nakamoto’(tot de dag van vandaag weet niemand wie) Creëert in 2009 een blockchain systeem dat door middel van het oplossen van verschillende algoritmes een ‘online’ valuta vormt: ‘Bitcoin’.

Bitcoin is een digitale valuta die gebruikt kan worden om verschillende producten of diensten anoniem te betalen. Tegenwoordig is deze markt zo groot geworden dat er ongeveer 4000 verschillende cryptocurrencies bestaan. Er zijn een aantal bedrijven die gebruik maken van een blockchain, omdat het onpenetreerbaar is.

Investeren in Crypto?

Er zijn veel individuen die echt rijk zijn geworden door het investeren in bitcoin en andere cryptocurrencies. Het is heel simpel. Lees het in dit artikel over Cryptocurrencies en hieronder geven wij u een klein voorbeeld:

Jeremy koopt bitcoin in 2013 met een prijskaartje van $70, laten we zeggen dat hij 10 bitcoins koopt. 8 jaar later in Januari 2021 is de prijs van bitcoin meer dan $50.000 en dat wil zeggen dat Jeremy van $700 dollar naar $500.000 is gegaan in 7 jaar.

Dit is de reden dat cryptocurrency zo populair aan het worden is, omdat het een nieuwe markt is die potentieel veel geld kan opleveren in een korte tijd. Wilt u meer weten over cryptocurrency dan kunt u het artikel ‘Geld verdienen met Cryptocurrencies’ lezen, waar we uitgebreid uitleggen wat het is.

Nadelen van cryptocurrency

Als u ‘snel’ geld kunt verdienen met een investering hangt er altijd een luchtje aan. Het is namelijk moeilijk om ‘zomaar’ een cryptocurrency te kopen. De prijs is erg bewegelijk namelijk en kan met een klein beetje nieuws al flinke bewegingen maken. Als u bijvoorbeeld al uw spaargeld geïnvesteerd heeft in cryptocurrencies dan is het mogelijk dat u flinke dalingen meemaakt daarom is het altijd verstandig om maar een klein portie te investeren.

Conclusie

Geld investeren is niet makkelijk maar u kunt een bepaald doel sneller bereiken door het investeren van uw geld in plaats van op de bank laten als ‘spaargeld’. Door inflatie wordt uw spaargeld steeds minder waard. Het is beter om geld te investeren wat u kan permitteren om te verliezen. Op deze manier wordt u niet emotioneel als u het geld verliest, maar als u de juiste investeringen doet is geld verliezen bijna onmogelijk en dat begrijpen veel mensen verkeerd.

Investeren betekent niet dat uw geld volledig verloren is en eigenlijk als u geld had geïnvesteerd in de afgelopen 8 jaar, had u op lange termijn uw geld op zijn minst verdubbeld. Als we ervan uit gaan dat u kennis heeft en investeert in grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Apple of Microsoft.

Investeringen kunnen ervoor zorgen dat u minder zorgen heeft over uw toekomst en daarom is het een belangrijk onderdeel om kennis over op te doen. Het belangrijkste is dat u weet waar u in investeert dus doe altijd research en zorg ervoor dat u het snapt!

Meer Financieel