Je geld beleggen, een goed idee?

  • Date posted 4 jaar geleden
  • Door Door

De wereld om ons heen verandert steeds meer en met zijn allen moeten we steeds langer werken. Het is daarom belangrijk je financiële toekomst veilig te stellen door goed met jouw geld om te gaan. Er zijn verschillende manieren om je geld voor je te laten werken. Door slim te investeren kun je op die manier genoeg reserves op bouwen om later zonder problemen van je oude dag te kunnen genieten.

Zo kun je er voor kiezen het geld dat je bezit te beleggen. Beleggen is het investeren van geld met de verwachting dat jouw investering meer waard wordt. Zo kan er belegd worden in vastgoed, obligaties of aandelen. Om ervoor te zorgen dat jouw rendement positief blijft wordt er vaak aangeraden om te investeren in beleggingsfondsen.

Als je belegt in vastgoed dan haal je jouw inkomsten uit de huur van het woonhuis of de bedrijfsruimte waarin je geïnvesteerd hebt. De huurders die gebruik maken van jouw eigendom zorgen voor maandelijkse huurinkomsten. Maar zodra een huurder vertrekt en het pand leeg komt te staan zul je dus minder opbrengsten ontvangen waardoor de inkomsten afnemen.

Mocht je kiezen voor beleggingen in obligaties dan leen je eigenlijk geld aan een onderneming door middel van een lening. Je ontvangt dan elk jaar rente en aan het einde van de rit wordt de lening compleet afgelost. De waarde van obligaties kan echter verschillen tijdens de looptijd en als het bedrijf tussentijds failliet gaat ben je ook niet langer zeker dat je nog inkomsten kunt ontvangen.

De meest bekende vorm van beleggen is toch wel het beleggen in aandelen. Op deze manier word je gedeeltelijk eigenaar van het bedrijf waarvan je de aandelen bezit. De koers van de aandelen zal stijgen zolang het bedrijf goed presteert waardoor je een deel van de winst uitbetaald zult krijgen. Dit wordt dividend genoemd. Maar ook hier kunnen je aandelen snel in waarde afnemen op het moment dat het bedrijf failliet gaat.

Wanneer je interesse hebt om je geld te beleggen kun je het beste met een expert in gesprek gaan. Zo kun je met hem bespreken wat jouw financiële situatie is en duidelijk maken wat je wensen en doelen zijn. Uiteraard kun je aangeven hoeveel risico je wilt lopen met jouw beleggingen. Deze expert zal na zo een gesprek op zoek gaan naar een beleggingsfonds dat het beste bij jou en jouw wensen past.

Een andere manier om jouw geld meer waard te laten worden is door het bij een bank op een spaarrekening te zetten. De rente die je krijgt is hoger dan die op een normale bankrekening. Dit wordt ook wel beschouwd als de meest veilige manier van sparen omdat je geen risico loopt dat je geld plots minder waard wordt. Een spaarrekening kan meestal niet gebruikt worden om rekeningen mee te betalen en vaak ben je beperkt in de mogelijkheid tot het opnemen van (een deel van) je gespaarde bedrag.

Nog een mogelijkheid om te sparen is het investeren in duurzame energie. Zo kun je bij verschillende energie leveranciers investeren in groene stroom projecten. Vaak kun je al deelnemen met een klein bedrag en zodoende toch profiteren van het rendement dat gehaald wordt.

Welke investering ook het beste bij je past, op internet vind je een grote verscheidenheid aanbieders waar je terecht kunt met jouw wensen en eisen.

Meer Financieel