Wat is een Onderhandse lening?

  • Date posted4 jaar geleden
  • DoorDoor Mo

Onderhandse lening betekenis

Normaal gesproken kunt bij een bank geld lenen maar er zijn andere manieren voor mensen die niet in staat zijn om geld te lenen bij een bank in verband met een BKR toetsing. Een onderhandse lening is een lening die eigenlijk om de BKR heen gaat, omdat u geld leent van iemand die u misschien persoonlijk kent. Dus misschien vraagt u zichzelf af wat is een onderhandse lening? Het antwoord daarop is dat u eigenlijk geld leent zonder BKR getoetst te worden en zonder andere tussenpersoon. Hieronder ziet u een onderhandse lening voorbeeld van een lening met als bestedingsdoel een huis:

  • Pieter wilt een huis kopen, maar om er financieel uit te komen wilt hij onderhands lening bij familie. In dit geval wilt Pieter 10% van de aankoopprijs lenen van zijn broer. Zij komen uit op een bedrag van €25.000 dat Pieter wilt lenen van zijn broer. Zij spreken af om het bedrag binnen 10 jaar af te betalen met een rentepercentage van 3% Zij laten dit noteren door de notaris om alles officieel op papier te hebben.
  • Ook moet het bij de belastingdienst worden genoteerd dat u een lening heeft gekregen van een familielid.

Als geldverstrekker moet u er altijd voor zorgen dat alles op papier staat om onnodige problemen te voorkomen. Ook moet de rente duidelijk worden afgesproken om in aanmerking te komen voor vrijstelling bij de belastingdienst.

Onderhandse lening en de Belastingdienst

Bij de belasting wordt vaak gesproken over een lening of schenking. Als u leent van familie of vrienden blijft een lening meestal belastingvrij. Vader schenkt € 40.000 aan zijn zoon en leent dit (direct opeisbaar) terug van zijn zoon tegen 0% rente. Het rentevoordeel van de zoon bedraagt € 2.400 per jaar. Dit bedrag is lager dan de vrijstelling van € 5.000 en er is geen schenkbelasting verschuldigd. Bij hogere bedragen kan door het berekenen van een lage rente de jaarlijkse vrijstelling optimaal worden benut. Als u bij een lening van € 100.000 zo'n 3,5% rente zou rekenen, valt het verschil tussen de 6% en 3,5% binnen de vrijstelling van € 5.000.

Een onderhandse lening kan goed van pas komen als u bijvoorbeeld een huis wilt kopen en niet het volledig bedrag wilt lenen bij een bank. Maar veel mensen denken dat een onderhandse lening meestal goedkoper is, maar dat blijkt nogal tegen te vallen, omdat er een marktconform rente moet worden gehanteerd. Bij een officiële lening zoals bij een bank of kredietverstrekker hoeft u zelf geen registratie te doen bij de belastingdienst, want zij zijn verplicht dat te doen.

BKR

Bij een onderhandse lening wordt u niet BKR getoetst en kunt u altijd geld lenen. Een BKR toetsing geeft namelijk veel mensen wat problemen bij het lenen van geld door hun verleden. Het voordeel is dat u samen met de geldverstrekker de rente bepaald en dat kan bij een kredietverstrekker of bij bank helaas niet. BKR zorgt er wel voor dat iemand in staat is om een bedrag terug te betalen en bij een onderhandse lening heeft u deze garantie niet.

Contract

Stel een contract op bij een onderhandse lening, want zo voorkomt u problemen voor beide partijen. In een contract staan namelijk alle afspraken zwart op wit en kan niemand afwijken van de officiële afspraken. Misschien als u familielid bent lijkt dit een beetje extreem maar het kan goed van pas komen.

Reviews

Bekijk hier reviews over geld verlenende bedrijven er zijn een aantal bedrijven die deze diensten leveren en door reviews te lezen weet u zeker of het bedrijf goed is zoals reviews te lezen over Freo en Geldshop

Meer Lenen