Goedkope energieleveranciers: zijn ze het waard?

  • Date posted4 jaar geleden
  • DoorDoor Mo

Vaak als mensen een energieleverancier zoeken zoeken ze op de goedkoopste energieleverancier. Maar wat nou als goedkope energieleveranciers niet altijd de beste zijn? In sommige gevallen is goedkoop namelijk duurkoop. In dit artikel vind je alle in’s en out’s over goedkope energieleveranciers, hoe je ze vindt en ook waarom het het af en toe niet waard is om voor de goedkoopste te gaan.

Wat is een goedkope energieleverancier?

De “goedkoopste” energieleverancier is voor elk huishouden anders. Het hangt namelijk compleet af van je situatie wat voor jou de goedkoopste energieleverancier is. Het is dus belangrijk om energieleveranciers te vergelijken op basis van je eigen verbruik. Dit is namelijk bepalend voor de prijs die je uiteindelijk betaalt. Geen idee wat je verbruik is? Dit staat over het algemeen op de facturen (als je die krijgt) van je huidige energieleverancier of op je laatste jaarnota. Heb je deze niet of weet je echt niet wat je verbruik is? Tegenwoordig zijn er een hoop online websites die je kunnen helpen met een reële schatting maken van je verbruik.

Hoe vind je de goedkoopste leverancier?

Zoals eerder genoemd, is een goedkope energieleverancier voor iedereen anders. Omdat elke situatie en elk verbruik anders is. Verbruik is bepalend voor de prijs die je uiteindelijk betaalt. Maar wist je dat er nog meer dingen zijn die invloed hebben op de prijs die je betaalt? Zo is het bijvoorbeeld ook belangrijk om te weten of je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak hebt liggen, dit in verband met de teruglevering die energieleveranciers rekenen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vast of een variabel contract, wat ook van invloed is op de prijs die je betaalt. Sommige experts zeggen dat het loont om elk jaar naar een andere energieleverancier overstapt.

Overstappen naar een goedkopere energieleverancier

Volgens de VREG kun je tot wel driehonderd euro besparen als je elk jaar van energieleverancier verandert. Toch loont dit in sommige gevallen niet. Als je bijvoorbeeld een sociaal tarief hebt voor gas en elektriciteit is omschakelen niet nodig. Je krijgt dan automatisch een voordelig tarief bij je energieleverancier. Als je toch verandert als je een sociaal tarief hebt krijg je heel wat administratieve rompslomp met hogere voorschotfacturen omdat je nog niet meteen geregistreerd staat als klant die recht heeft op een sociaal tarief en dan kan je hele dagen telefoneren om dat weer recht te zetten. Ook loont het niet als je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak hebt, wie weet is je verbruik wel goedkoper bij de ene energieleverancier terwijl je bij je huidige energieleverancier meer teruggeleverd krijgt.

Is het het wel waard om voor de goedkoopste energieleverancier te gaan?

Elke energieleverancier specialiseert zich in iets anders. Zo is Vattenfall bijvoorbeeld specialist in groene en duurzame stroom en is BonGo Solar expert in zonnepanelen en teruglevering. Je kunt jezelf dan ook afvragen of het wel slim is om voor een goedkope energieleverancier te gaan als die leverancier wellicht niet biedt wat jij wil of als deze bijvoorbeeld onwijs slecht voor het milieu is. Daarnaast is het ook mogelijk dat een goedkope energieleverancier juist hele slechte kwaliteit levert of totaal geen service. En elke keer met de klantenservice aan de telefoon hangen is waarschijnlijk ook niet iets waar je op zit te wachten.

Voor welke energieleverancier je uiteindelijk kiest hangt helemaal af van jouw eigen wensen en voorkeuren. Wil je perse de goedkoopste vinden? Ga ervoor. Wil je perse een groene stroom energieleverancier? Ga ervoor. Wij kunnen je alleen een eindje op weg helpen door de bedrijfsprofielen van energieleveranciers op deze website te zetten. Zo weet jij altijd en op elk moment waar je aan toe bent.

Meer Energie