Alles wat je moet weten over Energieleveranciers

  • Date posted4 jaar geleden
  • DoorDoor Mo

Tegenwoordig zijn energieleveranciers niet meer weg te denken uit ons huishouden. Energieleveranciers zijn de bedrijven die gas en/of elektra bij jou thuis leveren. In Nederland hebben we op dit moment al meer dan veertig energieleveranciers op de markt en de markt groeit nog steeds. Ben jij nou benieuwd naar wat energieleveranciers nou precies doen, welke types energie er nou allemaal zijn en hoe jij de goedkoopste en beste energieleverancier voor jou en je huishouden kunt vinden? Lees dan dit artikel voor meer informatie.

Wat zijn Energieleveranciers en waarom gebruik je ze?

In Nederland hebben we meer dan veertig energieleveranciers op de markt, maar wat doen ze precies? Energieleveranciers zijn verantwoordelijk voor de levering van energie, het sturen van de rekening voor de leverings- en transportkosten, het beantwoorden van je vragen over de energierekening en ook voor het opvragen van de meterstanden. Ook kunnen zij je een inzicht geven naar hoeveel energie je nou eigenlijk verbruikt. Iedereen in Nederland is vrij om hun eigen energieleverancier te kiezen.

Er zijn verschillende soorten energiebedrijven, zo zijn er bedrijven die enkel stroom leveren, maar geen stroom opwekken en bedrijven die alles zelf doen (stroom leveren en stroom opwekken). Leveranciers die geen stroom opwekken kopen stroom in bij energieproducenten in binnen- en buitenland. De leveranciers die zelf stroom opwekken hebben energiecentrales en windmolenparken in bezit. Dit zijn over het algemeen de grote energiebedrijven die in Nederland actief zijn, zoals bijvoorbeeld Vattenfall, Eneco, Essent en Engie.

Voordelen van energieleveranciers

Iedereen in Nederland gebruikt dus, bewust of onbewust, leveranciers van energie. Maar wat zijn nou de voornaamste voordelen van deze leveranciers? Allereerst is het natuurlijk handig dat het voor je geregeld wordt in plaats van dat je het zelf moet regelen. Stel je voor dat iedereen in Nederland een windmolenpark of energiecentrale in zijn tuin had staan om zelf stroom op te wekken. Dat zou natuurlijk niet goed werken. Allereerst omdat het onwijs duur is om dat aan te leggen en ten tweede omdat er een onwijze administratieve rompslomp bij komt kijken. Het is dus fijn dat het voor ons geregeld wordt in plaats van dat we alles zelf moeten regelen. Daarnaast hebben specifieke vormen van energie ook voordelen, stap je bijvoorbeeld over op groene stroom dan draag je alleen door middel van het overstappen naar een andere energieleveranciers actief een steentje bij aan het milieu.

Voor wie zijn energieleveranciers?

Energieleveranciers zijn er voor iedereen. Iedereen die in een huis woont heeft natuurlijk ook elektra en/of gas nodig.Naast huizen kun je ook energie aanvragen voor je schuur, loods, garage, noem maar op. In Nederland zijn we vrij om onze eigen energieleveranciers te kiezen. Het maakt dus niet uit of je het liefst een grote energieleverancier neemt of een kleinere energieleverancier die meer te bieden voor jou heeft, de keuze is aan jou. Iedereen heeft namelijk andere wensen en voorkeuren en wat voor de één goed werkt werkt voor de andere totaal niet. Wellicht is het handig om te weten wat de diverse energiebronnen zijn waaruit energie kan worden opgewekt voor je een definitieve beslissing neemt.

Energiebronnen

Als je een apparaat aanzet of de stekker in het stopcontact stopt werkt het. Dit komt omdat er stroom uit het stopcontact komt. Ondanks dat dit altijd werkt en er dus stroom uit het stopcontact komt, kan deze stroom op diverse manieren zijn opgewerkt. Stroom of elektra wordt opgewekt uit energiebronnen. Er bestaan veel verschillende energiebronnen. Maar welke zijn dit dan allemaal? In principe kunnen we een tweedeling maken in de soorten energiebronnen.

  • Groene stroom wordt ook wel duurzame energie genoemd. Hieronder valt bijvoorbeeld stroom die opgewekt wordt uit zonne-energie, windenergie of uit waterkracht. Vroeger werden deze energiebronnen niet veel gebruikt, maar sinds er aangetoond is dat deze beter zijn voor het milieu zijn er ook steeds meer kleine aanbieders van energie die zich specialiseren in groene stroom. Ook de grote aanbieders stappen over op duurzame energiebronnen. Denk bijvoorbeeld maar aan Vattenfall (wat voorheen Nuon) was, zij hebben een nieuw doel voor zichzelf gesteld: fossielvrij leven binnen één generatie.
  • Traditionele energiebronnen zijn energiebronnen die al sinds het begin van energieleveranciers bestaan. Stroom opgewekt uit traditionele energiebronnen wordt ook wel “grijze stroom” genoemd. Hieronder vallen bijvoorbeeld steenkool, aardgas, kernenergie en aardolie. Omdat deze energiebronnen in de afgelopen jaren aangetoond hebben niet mega goed voor het milieu te zijn, kiezen steeds meer energieleveranciers ervoor om ook over te gaan op groene stroom. Zo hoor je tegenwoordig ook vaak van het begrip “we moeten van het gas af”. Daarmee wordt bedoeld dat deze mensen Nederland aardgasvrij willen maken. Toch zijn er ook tegenhangers hiervan die juist willen dat we overstappen op bijvoorbeeld kernenergie. Daarom is iedereen in Nederland dan ook vrij om hier een eigen keuze in te maken.

De vraag is wel voor hoe lang we vrij zijn om een eigen keuze te maken want in veel EU-doelstellingen en klimaatakkoorden is inmiddels ook opgenomen dat we er als Europa, en als land voor moeten zorgen dat we met zijn allen van het gas afgaan en overgaan op de meer duurzame energiebronnen. Het is dus ook nog maar de vraag hoelang we zelf mogen blijven kiezen voor welke energieleverancier (en daarmee dus voor welke energiebronnen) we gaan.

Hoe vind je de juiste energieleverancier?

Nu je weet wat voor energiebronnen er zijn komen we bij de vraag “Hoe vind ik nou de juiste leverancier voor mij?” Zoals bij veel dingen heeft ook met het kiezen van energieleveranciers iedereen andere wensen en voorkeuren. Vaak geven mensen als grootste reden om voor een energieleverancier te kiezen de prijs. Maar wat nou als iets goedkoop is en als iets helemaal niet goed is? Dan wordt goedkoop soms duurkoop. Of wat nou als twee bedrijven voor dezelfde prijs energie leveren? Waar ga je dan heen, want dat kan knap lastig zijn. Aangezien gas en elektra dingen zijn die je echt wel elke dag gebruikt en nodig hebt is de keuze voor een goede energieleverancier dus erg belangrijk. Naast alleen de prijs is de mening van echte gebruikers dus ook belangrijk. Hiervoor kun je op onze website terecht, wij laten zien wat echte gebruikers vinden van een energieleverancier zodat jij weet waar je aan toe bent en een goede keuze kunt maken.

Bekende Energieleveranciers

Natuurlijk zijn er een paar energieleveranciers die bij het grootste gedeelte van Nederland bekend zijn, hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan Eneco, Vattenfall (voorheen Nuon) en Essent. Marktleider in Nederland is Essent, dat samen met dochteronderneming EnergieDirect ruim drie miljoen klanten in Nederland heeft. Ook Eneco en Vattenfall horen met beide ongeveer twee miljoen klanten tot de grootste energie ondernemingen van Nederland. Het restant van de Nederlandse Energiemarkt bestaat uit kleinere zelfstandige energieleveranciers. Uit onderzoek in 2018 bleek dat de kleinere leveranciers een steeds groter percentage van de markt innemen. Met name bedrijven die zich specialiseren in groene stroom. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld BonGo Solar, een kleine onderneming die zich specialiseert in energie die is opgewekt uit zonnestroom. Heb jij bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak liggen? Dan kan dit bedrijf jou wellicht helpen.

Maar als er zoveel verschillende energieleveranciers hebt in Nederland, hoe weet ik dan welke het goedkoopst is en welke het beste bij mij past?

Goedkoopste energieleverancier vinden

Energie tarieven verschillen per leverancier, dus energieleveranciers vergelijken is een slimme keuze. Maar hoe vind ik dan precies de goedkoopste energieleverancier? Allereerst zijn er tegenwoordig veel vergelijkingssites op de markt, zoals bijvoorbeeld Independer. Zij geven je een overzicht met prijzen bij elke energieleverancier waardoor u dus gelijk in een makkelijk overzicht kan zien welke energieleverancier het voordeligst voor u is.

Echter, is goedkoop niet altijd het beste, als je bijvoorbeeld een voorkeur hebt voor groene stroom of je hebt zonnepanelen is het ook handig om naar de andere voor- en nadelen te kijken. Wie weet zijn de teruglevertarieven bij het ene bedrijf namelijk veel hoger dan bij het andere bedrijf en is het alsnog niet voordelig voor jou en je huishouden. Prijs is ook niet altijd het belangrijkste bij het kiezen van een energieleverancier voor je huishouden. Kwaliteit is namelijk ook belangrijk, maar hoe weet je welk bedrijf dan goede kwaliteit energie en service levert? Dit kun je bijvoorbeeld doen door de reviews van andere mensen op onze website te lezen. Zo weet je wat de ervaringen van andere mensen met een leverancier zijn en kun jij hierdoor een betere keuze maken.

Conclusie

Energieleveranciers zijn dus de bedrijven die de energie, die bij jou thuis uit het stopcontact komt ,naar jouw huis leveren. Er zijn veel verschillende soorten energieleveranciers, in Nederland alleen hebben we er al meer dan veertig. Het kan daardoor vaak moeilijk zijn om een energieleverancier te vinden die bij je wensen en voorkeuren past. Wil je bijvoorbeeld het liefst een energieleverancier van groene stroom, traditionele energiebronnen of wil je gewoon de goedkoopste? Door het lezen van de reviews die andere (echte) mensen hebben achtergelaten op onze website kun je een goed beeld krijgen van (bijna) elke energieleverancier die wij in Nederland hebben en daaruit een keuze maken over welke energieleverancier nu het best bij je past.

Meer Energie