LuminaBlog
VerzekeringenEnergieTelecomVakantieDatingOnline shopAutodienstenFinancieelLenenDieet & GezondEten & DrinkenDienstenAlgemeenApps
Home »  Blog > Streamen en alles wat je erover moet weten!

Streamen en alles wat je erover moet weten!
19-04-2021

Streamen en alles wat je erover moet weten!


Iedereen maakt tegenwoordig gebruik van streamingdiensten. We hebben de mogelijkheid om media te streamen via verschillende apparaten, hierdoor kun je dus ook op verschillende plaatsen gebruik maken van deze online diensten! Het enige wat je effectief nodig hebt is een stabiele internetverbinding.

Wat is streaming?

Door streamingdiensten kan je in realtime media afspelen via het internet, je hoeft dus niet te wachten totdat bestanden volledig gedownload zijn voordat je deze kan bekijken of beluisteren. Dit is een probleem dat al lang achter ons ligt, vroeger duurde het namelijk enorm lang om een paar liedjes te downloaden. Tegenwoordig kunnen we in een paar seconden volledige albums downloaden of streamen.

Streaming Vs Downloaden
Mensen halen het streamen van media en het downloaden van media vaak door elkaar, deze begrippen zijn echter zeer verschillend. De verschillen zijn niet altijd even duidelijk daarom lijsten we ze hier even op.

Dit zijn de grootste verschillen tussen downloaden en streamen. Het zijn dus twee volledig verschillende diensten.

Soorten streamingdiensten

Er zijn verschillende soorten streamingdiensten. We kunnen deze diensten opdelen in verschillende categorieën, de meest populaire categorieën zijn muziek streamen en video streamen.

Video Streaming diensten
Als je aan iemand vraagt wat de meest bekende streamingdiensten voor video’s zijn, geven ze je meestal hetzelfde antwoord: YouTube of Netflix. Via deze soort diensten is het afspelen van video’s het hoofddoel. Je kan via de website of de applicaties verschillende soorten videobestanden bekijken zoals: series, films, video’s die mensen zelf maken en uploaden.

Muziek Streaming diensten
Ook bij deze diensten zijn kan je aan mensen vragen wat de meest populaire muziekstreamdienst is, hier zul je dan: Apple music, Deezer, Spotify, SoundCloud als antwoord krijgen. Op deze diensten kan je bijna alle liedjes ter wereld opzoeken en meteen beluisteren via de applicatie of website van het bedrijf. Je kan bij de meeste diensten ook een eigen afspeellijst maken met al je favoriete nummers. Doordat je niets hoeft te downloaden heb je geen vrije ruimte nodig in je apparaat geheugen.

Streaming diensten in Nederland

Hoewel de meeste streamingdiensten beschikbaar zijn in elk land dat je bezoekt, kan het zijn dat de inhoud van de diensten of het aanbod van de bedrijven verschillen van land tot land. In Nederland heb je verschillende bedrijven die streaming diensten aanbieden. Je hebt in Nederland zowel betaalde als gratis diensten, enkele voorbeelden hiervan zijn:

Streaming diensten in België

In België heb je sommige streamingdiensten die ook beschikbaar zijn in nederland. Maar hier kunnen toch nog kleine verschillen tussen zitten.

Bijvoorbeeld: het aanbod aan films op Netflix kan verschillend zijn tussen Nederland en België. Het is wel hetzelfde bedrijf en de diensten zijn hetzelfde enkel is het assortiment verschillend tussen de twee buurlanden. Je kan wel je account in beide landen gebruiken.

Enkele voorbeelden van bekende streamingdiensten in België zijn:

Conclusie

Streamingdiensten worden over de hele wereld gebruikt om media in real time af te kunnen spelen. Je hebt verschillende bedrijven die hun diensten gratis aanbieden, meestal wordt de streamdienst dan vaker onderbroken door reclames. Deze bedrijven bieden vaak ook een betaald lidmaatschap aan waardoor je geen last meer hebt van deze reclames. Vaak hangt het aanbod van de diensten af van de locatie waar je je bevindt, zo heeft een Netflix gebruiker in Nederland een ander aanbod dan een Netflix gebruiker in België