Online diensten en alles wat je erover moet weten!

  • Date posted4 jaar geleden
  • DoorDoor Mo

Online diensten waren eerst enkel beschikbaar voor bedrijven, maar door de groei in de technologie is de vraag naar deze diensten enorm gestegen. Tegenwoordig heeft iedereen toegang tot online diensten en iedereen in het gezin kan er gebruik van maken. Je zal ze zelf waarschijnlijk ook gebruiken, denk maar aan de app op je mobiel waarmee je muziek elk liedje kan opzoeken en meteen kan beluisteren.

Wat is een dienst?

Een bedrijf kan producten en diensten aanbieden. De producten zijn hierbij dan dingen die je effectief kan aanraken. Diensten zijn de dingen die bedrijven kunnen aanbieden die je niet effectief kan aanraken.

“Voorbeeld: Je koopt een nieuwe mobiele telefoon en sluit hierbij een nieuw
abonnement bij af. In dit geval is je nieuwe mobiel je product en het abonnement is een dienst. Je kan dit abonnement niet fysiek aanraken, maar zonder zou je mobiel niet werken.”

Tegenwoordig zijn diensten niet enkel meer te verkrijgen bij effectieve winkels, maar kan je er nu ook online gebruik van maken. De diensten die je online kan gebruiken heten online diensten.

Online diensten, wat zijn dat?

Een online dienst of een “E-dienst” zijn diensten die verleend kunnen worden via het internet. Je hoeft er dan niet je huis voor te verlaten en alles werkt via je eigen computer. De meeste online diensten zijn ook beschikbaar op je mobiel, zodat je overal waar je maar wilt gebruik kan maken van deze diensten. Het enige dat je effectief nodig hebt: Een stabiele internet verbinding! De definitie van een dienst blijft onveranderd, je kan deze nog steeds niet effectief aanraken maar je kan er wel gebruik van maken.

Verschillende soorten diensten

Tegenwoordig komt iedereen in contact met online diensten zonder dat we dit eigenlijk door hebben. In de laatste jaren is het aantal beschikbare diensten via het internet sterk toegenomen. Naast het verschil dat er gratis en betaalde online diensten zijn, hebben deze verschillende bedrijven/diensten ook nog andere doelen of functies.

Er zijn verschillende categorieën in online diensten waar we mee in aanraking komen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Communicatie: De meest populaire voorbeelden bij communicatie zijn de sociale netwerken. Bijna iedereen maakt gebruik van deze gratis diensten.
  • Ontspanning: Stream websites waar je films op kan kijken of muziek kan beluisteren. Online spelletjes waarbij je met meerdere mensen tegelijk via verschillende apparaten kan communiceren of interactie mee kan hebben.
  • Zakelijk: Zaakvoerders kunnen tegenwoordig ook online hun boekhouding bijhouden. Dit heet dan E-boekhouden.

Nu realiseer je je waarschijnlijk dat je al lang gebruik maakt van online diensten en dat ze best handig kunnen zijn in het alledaagse leven.

Communicatie

Dit is een van de meest gebruikte categorieën. Wanneer we met iemand in contact willen komen communiceren we vaak op voorhand via deze online diensten. Denk maar wanneer je een afspraak via e-mail vastlegt of wanneer je met één berichtje aan je volledige vriendengroep laat weten dat je een feestje plant en hen hiervoor uitnodigt. Deze diensten zijn niet enkel handig voor individuele personen maar ook vaak voor bedrijven.

“Voorbeeld: Bedrijf X heeft zijn hoofdkantoor in Nederland, maar de fabriek waar de producten van dit bedrijf worden geproduceerd ligt ergens in azië. Door verschillende online diensten kan het hoofdkantoor toch blijven communiceren met de fabrikant en andersom.”

Het grootste voordeel van de communicatiediensten is dat de berichten razendsnel verzonden en afgeleverd worden!

Online ontspanning

Wanneer je thuiskomt na een vermoeiende dag op je werk heb je nog maar 1 doel: Ontspannen! Hierbij maken we vaak ook gebruik van online diensten, denk maar aan de spelletjes die je online speelt tegen andere mensen.

Een bezigheid waar veel mensen zich na het werk mee bezighouden is TV kijken. Als je vroeger een TV programma gemist had, had je pech en moest je wachten totdat de TV zender een herhaling zou uitzenden. Tegenwoordig kan je on-demand films en series streamen op alle schermen in je huis.

Streaming diensten

De populariteit van deze diensten is in de laatste jaren enorm toegenomen. In de hedendaagse wereld worden streamingdiensten zoveel gebruikt dat ze niet meer weg te denken zijn. Je hebt veel verschillende bedrijven die dit, meestal gratis, aanbieden.

Voorbeeld:

Je kon enkel series of films zien op bepaalde tijdstippen en bepaalde zenders en deze zouden niet wachten op jou. Nu betaal je een maandelijks bedrag en kan je wanneer je maar wilt een serie of film stoppen en verder kijken.

Het kan van bedrijf tot bedrijf verschillen of je al dan niet moet betalen om gebruik te kunnen maken van de diensten die ze aanbieden. Maar de meeste bedrijven hebben meestal een gratis abonnement en een variëteit aan betaalde abonnementen. Bij de gratis versies heb je dan meestal toegang tot minder functionaliteiten of je hebt reclames die je stream sessies onderbreken, en bij de betaalde abonnementen heb je dan toegang tot meer functionaliteiten en vaak kan je dan zonder onderbrekingen van reclames gebruik maken van de diensten.

Zakelijk

Ook de overheid biedt verschillende online diensten aan, denk maar aan het online indienen van je belastingaanslag. Maar bedrijven kunnen nu ook gebruik maken van online diensten om het zichzelf gemakkelijker te maken. Een voorbeeld hiervan is het online boekhouden, beter bekend als E-boekhouden.

E-boekhouden

Vroeger moesten bedrijven bonnetjes, facturen en betalingsbewijzen in een grote map bijhouden. Wanneer de boekhouding van een bedrijf dan bekeken werd moest het bedrijf alle bonnetjes van de voorbije paar jaar kunnen laten zien. Al dat papierwerk betekende vaak dat er grote lades vol bonnetjes aanwezig waren.

De nederlandse regering accepteert de laatste jaren ook de digitale versies van je boekhouding, je kan dus alles inscannen en digitaal doorsturen wanneer je je boekhouding moet indienen!

Hierdoor maken bedrijven meer en meer gebruik van een online opslagplaats om hun bonnetjes bij te houden. Ze kunnen deze dan inscannen en veilig online bewaren. Meestal doen ze dit op verschillende plaatsen en bij verschillende bedrijven zodat ze altijd de mogelijkheid hebben om alles te raadplegen wanneer ze dit zouden willen. De meeste bedrijven verwerken deze bonnetjes op de juiste manier en bewaren deze in online mappen. Zo kunnen bedrijven op een georganiseerde manier hun bonnetjes bijhouden.

Wat zijn de voordelen van Online diensten?

De online diensten brengen heel wat voordelen met zich mee! De meeste voordelen appreciëren we niet meer of hebben we van het begin “normaal” gevonden! Een paar van die voorbeelden zijn:

  • Je hoeft er niet naar toe te reizen. Je kan er overal waar je een computer hebt gebruik van maken en je hoeft niet aan te schuiven aan de kassa.
  • Het online aanbod is groot en divers. Je zeer specifieke zoektermen ingeven en er bijna zeker van zijn dat er online diensten voor bestaan.
  • 24/7 open, naast het voordeel dat je nergens moet aanschuiven en je je huis niet hoeft te verlaten kan je de meeste online diensten 24u per dag gebruiken, zelfs op feestdagen zullen de meeste nog operationeel zijn.

Er zijn dus verschillende voordelen aan online diensten. En doordat ze voor iedereen beschikbaar en makkelijk te gebruiken zijn bereiken ze een zeer grote groep mensen. Van zaakvoerders die hun boekhouding online bijhouden tot de klanten die gebruik willen maken van de diensten van bedrijven willen gebruiken.

“Bijvoorbeeld: Binnenkort moet je naar een evenement voor je werk, maar je hebt eigenlijk nog een nieuwe outfit hiervoor nodig. Doordat je na sluiting van de winkels pas de mogelijkheid hebt om te gaan shoppen, bestel je de nieuwe outfit online. Dit kan je op ieder moment van de dag doen en ze komen deze outfit dan bij je thuis afleveren of je kan het gaan ophalen in een postpunt in de buurt.

Hoe kunnen bedrijfsprofielen je helpen?

Zoals eerder vermeld in dit artikel zijn er tegenwoordig veel bedrijven die verschillende diensten online aanbieden. Je hebt hier dan ook kans dat verschillende bedrijven dezelfde soort diensten in hun aanbod hebben. Hier kunnen wij je bij helpen. Door de bedrijfsprofielen op onze website te lezen kom je meer te weten over de verschillende bedrijven en hun diensten. Zo kan je voldoende onderzoek doen naar het bedrijf dat het beste bij je past!

Conclusie

Online diensten brengen enorm veel voordelen met zich mee. Doordat dit voor iedereen beschikbaar is en veel verschillende bedrijven hun diensten tegenwoordig ook online aanbieden bestaat de kans dat je al gebruik maakt van deze diensten zonder dat je dit doorhebt! Je hebt bij verschillende bedrijven de optie om een maandelijks abonnement te nemen op hun online diensten, hiermee krijg je vaak extra voordelen of toegang tot meer functionaliteiten! Ben je van plan om gebruik te maken van nieuwe online diensten, dan kan je best verschillende bedrijven die dezelfde diensten aanbieden vergelijken met elkaar. Je kan hiervoor extra informatie vinden via de bedrijfsprofielen die je kan lezen op onze website. Zo kies je voor een bedrijf dat het beste bij jou zal passen en waarvan de diensten je niet teleur zullen stellen!

Meer Diensten