Wat je moet weten over voedingsmiddelen

  • Date posted 4 jaar geleden
  • Door Door Mo

Wat zijn voedingsmiddelen?

Voedingsmiddelen zijn in feite alle mogelijke soorten eten en drinken die door mensen kunnen worden genuttigd. Mensen kunnen deze zelf verbouwen door bijvoorbeeld een eigen moestuin te onderhouden of kippen, varkens, schapen of andere dieren te kweken. Een andere manier om aan het nodige voedsel te komen, is door dit ergens anders aan te kopen en het vervolgens zelf te bereiden en op te eten. Zo kun je je groenten, vlees en drinken in de supermarkt of bij je lokale bakker of beenhouwer kopen. Een derde manier om je lichaam van voeding te voorzien, is door het telefonisch of online aan te kopen en bij je thuis te laten bezorgen, of door een tafel te reserveren in een restaurant.

Wat zijn de voordelen van voedingsmiddelen?

Voedsel is brandstof voor ons lichaam en zorgt ervoor dat onze zogenaamde “interne motor” blijft draaien. Zeker wanneer we kiezen voor gezonde varianten, mogen we rekenen op een aantal nuttige voordelen. Hieronder bespreken we de drie belangrijkste:

Afweer tegen ziekten en aandoeningen

Gezond voedsel helpt bij het afweren van een breed scala aan ziekten en aandoeningen, zoals overgewicht, diabetes, bloedarmoede en hart- en vaatziekten. Door natuurlijke en gezonde producten te nuttigen, krijgen we belangrijke vitaminen en mineralen binnen die onmisbaar zijn voor de spieropbouw, celdeling en communicatie tussen de verschillende cellen.

Verhoogde weerstand

Door gezond voedsel en drinken verhogen we onze weerstand en verminderen we de kans op infecties. Een optimaal functionerend immuunsysteem is essentieel om in topvorm te blijven, omdat virussen zo minder kans hebben om te overleven. Bovendien zorgt een goed immuunsysteem er ook voor dat eventuele ziekten snel opnieuw verdwijnen. Vitamines, mineralen, antioxidanten en essentiële vetzuren beschermen ons niet alleen tegen virussen, maar ook tegen bacteriën, schimmels en veroudering.

Gezonde en stralende uitstraling

Wanneer iemand er goed uitziet, is de kans groot dat dit met gezonde voeding te maken heeft. Fruit en groente zorgen ervoor dat je huid een gezonde glans krijgt en soepeler aanvoelt. Bovendien krijgen sommige mensen dankzij de optimale bloedcirculatie er zelfs een roze gloed van. Er schuilt dus een zekere waarheid in de uitdrukking ‘je bent wat je eet’.

Waaruit bestaan voedingsmiddelen?

Voedsel is een combinatie van verschillende voedingsstoffen. Brood bijvoorbeeld wordt bereid met zetmeel, vitaminen, water en zout. Het is belangrijk om voldoende variatie in je dieet aan te brengen, omdat je op die manier je lichaam voorziet van verschillende voedingsstoffen. Deze kunnen opgedeeld worden in zes groepen die elk een bepaalde functie in het lichaam vervullen: koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen en water.

Vetten en koolhydraten

worden ook wel de energierijke stoffen genoemd, omdat ze je lichaam voorzien van de nodige energie om te bewegen en warm te blijven. Wanneer je te veel van deze voedingsstoffen eet, worden deze in het lichaam opgeslagen als reservestoffen. Pasta, brood, aardappelen en couscous zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die veel zetmeel bevatten. In honing, snoep en confituur zitten dan weer veel suikers. Zowel zetmeel als suikers zijn voorbeelden van koolhydraten.

Verder heeft je lichaam bouwstoffen nodig, zoals water. Dit komt omdat je lichaam voor het grootste deel uit water is opgebouwd. Dit is meteen ook de reden dat je lichaam het zonder water niet lang zou uithouden. Een tweede belangrijke bouwstof is eiwit, een voedingsstof dat je in verschillende soorten voeding en dranken terugvindt, waaronder eieren, vlees, vis, melk en kaas.

Je lichaam heeft ook nood aan stoffen die het beschermen tegen ziekten en aandoeningen. Normaal gezien bevat normale, gezonde voeding voldoende vitaminen en mineralen. Zo bevatten fruit en groenten verschillende soorten vitaminen. Ook mineralen vind je in een groot aantal soorten voeding, zoals bijvoorbeeld vis en groenten.
Zoals we hierboven hebben aangehaald, kun je voedsel niet alleen zelf verbouwen of in de supermarkt kopen. Je kunt er ook voor kiezen om samen eten en drinken te nuttigen in restaurants, of om ze ergens te bestellen en bij jou te laten leveren.

Eten bestellen in restaurants

Tegenwoordig is er een ruime keuze aan restaurants waar je verschillende soorten eten en drinken kunt bestellen om daar te nuttigen. Van mediterrane tot Mexicaanse, Japanse, Indische, vegetarische of veganistische gerechten … Aan jou de keuze! Het grootste voordeel van uit eten gaan, is dat je zelf weinig hoeft te doen. Je hoeft alleen maar naar het restaurant te gaan, waar alles voor jou wordt geregeld. Bovendien zorgt een restaurant voor een gezellige sfeer, zodat je een leuke avond met je partner, gezin of vrienden kunt beleven.

Afhaalmaaltijden

Heb je geen zin om zelf te koken, maar wil je ook niet op restaurant? Dan kunnen afhaalmaaltijden een perfect alternatief zijn. Ook in deze categorie heb je een ruime keuze en kun je snel en makkelijk zo goed als alle soorten voedsel bestellen die je maar wilt. In de meeste gevallen kun je veilig contant of online betalen, heb je de keuze uit honderden restaurants en kun je op eender welk moment van de dag of nacht eten bestellen en rechtstreeks bij je thuis laten bezorgen.

Hoe vind je geschikte voedingsmiddelen?

Als je op zoek bent naar geschikte ingrediënten om zelf te bereiden, kun je een kijkje nemen bij de lokale bakker, beenhouwer, groente- en fruit winkel of supermarkt. Een andere mogelijkheid is om een tafel te boeken in een restaurant of een afhaalmaaltijd te bestellen. Om een beter beeld van het beschikbare aanbod te krijgen, kun je de bedrijfsprofielen op LuminaBlog lezen. Deze zullen je een idee geven van wat je mag verwachten bij verschillende restaurants en leveranciers van afhaalmaaltijden.

Conclusie

Als mens moeten wij nu eenmaal eten en drinken om te overleven. Het nuttigen van spijs en drank is dus een cruciaal element om in topvorm te blijven en elke dag opnieuw in de best mogelijke omstandigheden te kunnen functioneren. We hebben echter niet altijd tijd en zin om zelf de nodige ingrediënten te gaan kopen en ze vervolgens te bereiden. Soms willen we gewoon eens op restaurant gaan of een afhaalmaaltijd te bestellen. Om er zeker van te zijn dat je hiervoor de juiste keuze maakt, is het belangrijk dat je eerst een kijkje neemt bij de bedrijfsprofielen op onze homepage van de verschillende aanbieders in de regio. Zo vergroten we de kans dat we tevreden zullen zijn van de producten en dienstverlening waarvoor we betalen.

Meer Eten & Drinken